Week van de Vaktherapie

16 november 2021 om 10:22

Onze vaktherapeut Jasper aan het woord: Psychomotorische therapie (PMT) is een ervaringsgerichte vorm van therapie. Je zou kunnen zeggen dat wat de psycholoog doet door te praten, de psychomotorisch therapeut doet door te doen. Daarom past het ook zo goed bij Back to Basic, waar de deelnemers leren door te doen.

Mijn collega PMT-ers van Back to Basic en ik zijn erg goed in het heel specifiek van een bepaalde werkvorm voor te bereiden. Een werkvorm die past bij de hulpvraag van de deelnemers van onze trajecten en die wij door observaties steeds zo aanpassen dat het passend blijft.De vraag die we onszelf daarbij altijd stellen is: 'wat heeft de deelnemer met deze hulpvraag op dit moment nodig?' In de werkvorm werken we toe naar een moment waar de deelnemer betekenis uit kan halen, een moment die ook echt ‘raak’ is. Zo zetten wij een jongere die graag wil leren om haar grenzen aan te geven in de situatie waarin ze haar grenzen moet aangeven. Of zetten wij een gezin dat meer onderlinge verbinding wil ervaren, in een situatie waarin ze letterlijk en figuurlijk verbinding ervaren.

Wanneer een betekenisvol moment daar is, willen we dat uitvergroten, benoemen en ervaren. Vanuit daar wordt de link gelegd naar de leefgebieden waarin de deelnemer graag verbetering wil. Neem bijvoorbeeld vuur maken met een Firesteel. Intrinsiek zitten hier heel veel thema's in, zoals afstemmen, geduld, plannen en organiseren, voorbereiden, grenzen, kracht, ruimte en ga zo maar verder. De werkvorm vuur maken kan dus, met de manier hoe wij het neerzetten, veel verschillende doelen dienen.Back to Basic | Week van de Vaktherapie
Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter