"We moeten stoppen met hulpverlenen!"

9 oktober 2018 om 16:13

Back to Basic heeft overeenkomsten met 150 gemeenten. Michiel Verzellenberg, directielid van Back to Basic vertelt over zijn bevindingen na diverse bijeenkomsten door het hele land. Daarnaast vertelt hij hoe Back to Basic omgaat met de huidige situatie in jeugdzorgland en waarom hij vindt dat we moeten stoppen met hulpverlenen!

Afgelopen week (1 - 5 oktober) waren we in Wolvega, Eindhoven en Hilversum. 

  • We hebben onszelf gepitcht aan 150 jeugdzorgwerkers, 
  • Een presentatie bijgewoond over contracten en tarieven in de gemeente Eindhoven 
  • Een overleg over het voorkomen en terugdringen van jeugdcriminaliteit 
  • Deelgenomen aan een panel overleg met bestuurders en directeuren, over hoe we de jeugdhulp aan moeten pakken
Over het algemeen hebben we overal in Nederland met hetzelfde probleem te maken, we moeten meer doen voor minder geld. Naar aanleiding van het overleg financieel domein in de Tweede Kamer van 3 oktober lijkt dat dit ook nog even zo blijft. Voor Back to Basic betekent dit dat we met kleinere beschikkingen ook minder kunnen doen dan we voor ogen hebben. De bijeenkomsten worden iets korter en we zullen echt scherper moeten zijn op de uren van begeleiding. 

We zijn ook druk doende nieuwe programma’s te ontwikkelen waarbij we in minder tijd toch kwalitatief goede zorg kunnen bieden. Dit alles rondom de methodiek van het ervaringsleren. Want uiteindelijk is dat waar we goed in zijn.

Landelijk werken heeft zijn voor,- en nadelen. In elke gemeente is het anders geregeld en dit levert veel extra papierwerk op. Het mooie is dat we veel inspiratie opdoen uit ons enorme netwerk. Over het algemeen krijgen we dezelfde reacties op onze werkwijze en aanpak, of we nu met hulpverleners praten of bestuurders, in Friesland of Brabant.

  • “Jullie durven het anders te doen, hebben tijd en aandacht”
  • “Jullie spreken geen jeugdzorg taal, het gaat niet over cliënten maar over vader, moeder, zoon en dochter.” 
  • “Jullie pakken het totaal plaatje en zoeken juist de samenwerking op met het netwerk”.
  • “Jullie staan nooit stil, er is altijd beweging.”
Het is fijn om deze reacties te horen, zeker van mensen uit het werkveld. Feit is wel dat het uiteindelijk over geld gaat, wat kost het en kunnen we dit bekostigen uit het budget dat we hebben. 

Zelf was ik uitgenodigd voor een panel bestaande uit bestuurders uit verschillende sectoren. Het thema was jeugdzorg.Back to Basic werd hier gezien als een kleine zorg aanbieder die anders durft te denken. Het verhaal dat ik steeds vaker verkondig is dat we moeten stoppen met hulpverlenen. Deze gedachten spelen al uit mijn tijd bij de politie. Bij de politie willen we uiteindelijk alle boeven vangen. Dit is een utopie. Maar wat als we ze allemaal hebben? Wat gaan we dan doen? Ditzelfde geldt voor de hulpverlener. De hulpverlener wil hulpverlenen en zal zich hier dan ook op focussen. Wat we eigenlijk willen is dat mensen zelfstandig kunnen participeren zonder hulp en dus ook zonder hulpverlener. Wat ik duidelijk wil maken is dat we out of the box, op een andere manier hetzelfde probleem moeten aanpakken. Wat ontstaat er als we ons focussen op het stoppen met hulpverlenen?

Bij back to basic zijn we hier veel mee bezig. Doormiddel van succes ervaringen werken aan zelfstandigheid, zelfvertrouwen en een reëel en positief zelfbeeld. 

We worden ook steeds vaker uitgenodigd door jeugdzorg organisaties. Zo geven we trainingen aan zorg professionals over het thema ervaringsleren. We hebben ook al enkele programma’s samen met instellingen ontwikkeld die worden uitgevoerd onder de vlag van deze instellingen. Het gaat dan vaak om een 'mindshift' in (persoonlijk) leiderschap en teamvorming.

Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen. Gebruik maken van elkaars expertises, zowel binnen als buiten de zorgsector. Met als doel kwalitatief goede hulp te bieden. Zo snel mogelijk, zo kort mogelijk en zo lang als nodig. Als we mensen dan kunnen begeleiden naar succesvol lerende personen met zelfvertrouwen, verantwoordelijke burgers en effectieve participanten. Dan kunnen we wat mij betreft stoppen met hulpverlenen!

Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter