Vierde bijeenkomst van een jongerentraject

21 juni 2021 om 15:36

Onlangs vond de vierde bijeenkomst van een jongerentraject plaats. De vierde bijeenkomst staat vaak in het teken van het toepassen van aangeleerde vaardigheden en het inzetten van talenten. Een traject bij Back to Basic is erop gericht dat jongeren (en gezinnen) na afronding van een traject voldoende zelfredzaam zijn om zonder hulpverlening verder te gaan. Tijdens de vierde bijeenkomst wordt er dan ook meer en meer een beroep gedaan op deze zelfredzaamheid. Met als ultieme activiteit, de solo bivak. 24-uur, helemaal alleen, zorgen voor jezelf.

De vierde bijeenkomst begon met een SUP tocht van 15 kilometer. Midden in de Overijsselse natuur kwam de groep meer vogels dan mensen tegen. Een mooie manier om even te ontspannen en te foccussen op henzelf.

Jongerentraject Back to Basic

Na de tocht hebben de jongeren zelf de boodschappen gedaan en het eten verzorgd. In de avond werd het kampvuur opgestookt en gingen de coaches met de jongeren in gesprek. In het kader van de methodiek Verbindende Communicatie hebben wij dit gesprek gevoerd aan de hand van GROK kaarten. GROK kaarten ondersteunen jongeren bij het in kaart brengen van gevoelens en behoeften. Zodra we op het niveau van gevoelens en behoeften met elkaar communiceren zijn we in staat om echt de verbinding aan te gaan en komen we tot de kern. Voor jongeren is dit een hele fijne oefening, want een deel gaat op intuitie. Onder begeleiding van onze ervaren coaches komen we echt tot de kern van een bepaald gevoel. Dit inzicht is voor jongeren ontzettend waardevol. 

Op de tweede dag ging de groep met mountainbikes op pad. Na een korte instructie begonnen ze aan een fietsspeurtocht. Door middel van een GPS-route moesten de jongeren naar zogenaamde 'waypoints' fietsen. Eenmaal aangekomen op de locatie stonden verschillende opdrachten te wachten. In dit geval rondom het thema samenwerken. De jongeren werden uitgedaagd om met elkaar iets te doen. De onderlinge communicatie was hierin erg belangrijk. Terug op de overnachtingsplek mochten de jongeren ontspannen en konden zij even zwemmen.

Tijdens de bijeenkomst zijn we veelal in beweging. In wisselende omgevingen en tijdens nieuwe activiteiten wordt er steeds weer een beroep gedaan op specifieke vaardigheden. Dit stelt de jongeren in staat om hun doelen te oefenen. In diverse onderzoeken naar de effectieviteit van interventies in de Jeugdzorg is aangetoond dat het oefenen van doelgedrag tenminste tussen de 15-20 oefeningen essentieel is.

Back to Basic Jongerentraject

In de avond ging de groep aan de slag met het 'complimentenbankje'. Complimenten geven is niet iets vanzelfsprekends. Complimenten ontvangen is fijn maar voor sommige jongeren ook lastig. Door er een oefening van te maken, in combinatie met een bankje maken we het voor jongeren interessant om deel te nemen. Om de beurt moest iedereen plaatsnemen op het bankje. Gewoon zitten en luisteren naar alle complimenten die ze kregen van de anderen. Omdat er een veilige sfeer was, konden we dit doen. Deze oefening kwam de veiligheid in de groep nog meer ten goede en heeft ertoe geleid dat er die avond nog diepgaandere gesprekken konden worden gevoerd.

De tweede avond was een mooie aanleiding om de derde dag met goede voornemens te beginnen. De jongeren moesten om de beurt op een stoel zitten terwijl ze tips ontvingen van de andere deelnemers. Tips over wat kan iemand meer gaan doen? En hoe kunnen dingen beter aangepakt worden? De coaches hebben vooral gestuurd op positiviteit. Vaak benoemen we waar we vanaf willen of wat we minder willen. Door hierop te focussen houden we negatieve gedachten eigenlijk in stand. Een voorbeeld: 'Ik wil minder snoepen'. Als je dit constant tegen jezelf zegt blijft het onderwerp 'snoepen'. Je kunt ook zeggen: 'Ik ga meer fruit eten'. Samen gaan we opoek naar de zogenaamde 'substitutes'. Vervangers van negatieve gedachten, of vervangers van negatief gedrag.

Na een dag vol activiteiten ging de groep zich klaarmaken voor de solo bivak. De solo bivak bij Back to Basic staat ook wel bekend als 'het eindexamen'. Al het geleerde van de afgelopen maanden kan in deze activiteit worden toegepast. De zelfstandigheid wordt hier geprikkeld en het zelfvertrouwen van de jongeren krijgt een boost. De jongeren bepalen zelf wat ze meenemen. Ze konden onder andere kiezen uit een tarp, hangmat, slaapzak, touwen, hoofdlamp, etc. Daarnaast hebben ze met een budget van €12,50 voor 4 maaltijden inkopen gedaan bij de lokale supermarkt. Vervolgens kregen de jongeren een plek aangewezen, midden in de natuur, waar zij zelf een bivak mochten opbouwen. Tijdens de solo bivak zijn de jongeren één met hun gedachten. Voor iedereen is dit altijd een andere belevenis.

Tijdens de solo bivak komen de coaches diverse keren bij de jongeren op bezoek. Tijdens één van die bezoeken komen de coaches om een brief van het thuisfront te overhandigen. Vaak is dit van vader en/of moeder. Op deze momenten is het voor de jongeren fijn als er een coach is waar ze de brief mee kunnen bespreken. Dit zijn vaak hele waardevolle momenten.

Op de laatste dag van de bijeenkomst werd gevierd dat de solo bivak erop zat en dat iedereen deze activitei succesvol volbracht heeft. Dit vieren gebeurde door middel van een feestmaaltijd. Tijdens deze maaltijd werden ervaringen van de afgelopen 36 uur gedeeld. Er heerste een euforisch gevoel.

Het was een weer een zeer geslaage bijeenkomst.

Back to Basic jongerentrajectEr zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter