Ouder-workshops

1 juni 2021 om 16:35

24 Oktober 2020 organiseerden wij tijdens de week van de opvoeding de gratis online ouder-workshop; 'Je kind als Spiegel'. Tot dan toe waren de workshops enkel en alleen onderdeel van onze trajecten. Het doel was dat ouders op een laagdrempelige manier konden aansluiten bij een oefening die hen helpt om te gaan met bepaalde opvoedvragen. Met de workshops bieden we naast het aanreiken van praktische opvoedtips en vaardigheden ook de kans om meer inzicht te krijgen in jezelf als vader, moeder, opvoeder.

Binnen een week nadat we de eerste uitnodiging hadden verstuurd waren er al 70 aanmeldingen. Met name zorgprofessionals die werken met ouders toonde belangstelling. 

"Interessant onderwerp om onze eigen kinderen beter te begrijpen (en mezelf) maar ook de vertaalslag naar m'n werk maken."
Motivatie van een deelnemer.

Andere professionals grepen de workshop als kans om Back to Basic als gecontracteerde Jeugdzorgaanbieder beter te leren kennen. 

"Informatie vergaren en nieuwsgierigheid naar zowel inhoud als naar de organisatie".
Motivatie gemeentelijkeverwijzer.

We hebben met z'n allen het afgelopen jaar veel ervaring opgedaan in het online werken. Alhoewel de voorkeur bij Back to Basic altijd uitgaat naar fysiek contact biedt het online werken ook kansen. Zo brengen we mensen vanuit heel Nederland bij elkaar. De eerste workshop hadden we deelnemers uit alle windstreken van ons land. 

Tijdens de workshop 'Je kind als spiegel' gaan deelnemers met hun eigen ervaring aan de slag. Deelnemers spiegelen aan hun eigen kinderen, partner of ouders. Op deze manier ervaren deelnemers zelf ook wat de oefening met hen doet. Daarnaast kunnen we inhoudelijk delen waarom we dit doen. Dit inzicht kan helpen om de oefening in de eigen werkzaamheden ook toetepassen. We investeren tijdens de workshop in een veilige sfeer en hierdoor wordt er vanuit openheid gedeeld. Doordat we eigen voorbeelden gebruiken gebeurt dit ook vrij snel. Het feit dat er open gedeeld kan worden maakt de workshop dan ook zo krachtig. Mensen leren van elkaar. Er is sprake van erkenning en herkenning. Het inzicht bij de een is vaak ook een inzicht voor een ander. 

We delen graag enkele reacties van deelnemers:

  • "Gisteravond was erg fijn om deel te nemen aan de workshop. Niet verwacht dat het zo persoonlijk zou worden. Ik voelde me ook veilig genoeg om me kwetsbaar op te stellen, dus complimenten."
  • "Ik vond het een erg leuke workshop. Wat mij  aansprak is het leren vanuit ervaren.  De oefeningen brengen je  daar, wat er eerder niet mocht zijn (maar op de achtergrond aanwezig was). En zijn erg ondersteunend aan de gesprekken. De reacties van de andere deelnemers vindt ik altijd erg boeiend. Nogmaals bedankt voor de workshop, jullie geven deze op een fijne en prettige manier (mede door jullie openheid)."
  • "Je bent geneigd eerst naar de ander te kijken:"Jij doet dit en jij doet dat". Door eerst naar jezelf te kijken lukt het ook beter om de ander te zien. Daarnaast zie je ook eerder de positieve kanten."
  • "Ik heb gisterenavond aan mijn dochter uitgebreid en enthousiast over de workshop verteld en ik ben nu meer bewust van de interactie die we thuis hebben."
  • "Het was verhelderend. Ik merkte wel dat ik een recente foto van mijn zoon had moeten pakken en geen oude, want ik zette mezelf op het verkeerde been. Op de foto was hij denk ik 7 jaar, en nu bijna 21. Pas daarna besefte ik dat het leuker was geweest als ik nagegaan was hoe ik was op mijn 20/21. En dan zie ik heel veel raakvlakken, haha."
Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben om ook een keer deel te nemen aan een workshop, online of offline op één van onze locaties? Neem dan contact op met bas@btobasic.nl. We kunnen jouw gegevens op onze lijst zetten waardoor je autoamtisch wordt uitgenodigd.

Denk je dat het interessant is om de workshop 'Je kind als spiegel' op jouw werk te organiseren, bijvoorbeeld voor een groep ouders of voor jouw collega's in het kader van deskundigheidsbevoredring? Neem dan ook contact op met bas@btobasic.nl.Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter