Jongerenbijeenkomst in de sneeuw

17 februari 2021 om 10:30
Voor een week werken in de sneeuw hoefden wij dit jaar niet naar Noorwegen. In februari 2021 hebben we een geweldige vijf daagse bijeenkomst voor een jongerentraject op de Veluwe georganiseerd.

De bijeenkomst begon met een pittige langlauftocht. Een aantal jongeren hadden het snel onder de knie terwijl anderen meer moeite had met deze activiteit. Er werd al direct goed samengewerkt. Tijdens deze activiteit leerden de jongeren elkaar meteen goed kennen wat het groepsgevoel ten goede kwam. In de avond hebben de jongeren hun eigen maaltijd gemaakt en opgegeten bij het kampvuur.

Op dag twee kregen de jongeren de opdracht om voor twee dagen eten drinken en materialen mee te nemen. Gewapend met een GPS gingen de jongeren op pad. Ze hebben een flinke tocht gelopen en de rollen werden hier goed duidelijk. Sommige jongeren namen de leiding en anderen gingen volgen. De tocht was lang en zwaar. Op een gegeven moment liepen sommige jongeren met twee backpacks (1 backpack voorop en 1 backpack achterop). Op deze manier hielpen ze elkaar er doorheen.

Na een warme maaltijd hebben de jongeren die nacht buiten in tenten geslapen. De temperatuur was ver onder nul. Maar dankzij goed materiaal heeft iedereen goed en warm geslapen.

Op dag drie moesten jongeren ook weer zelf hun weg vinden middels een GPS. Ook vandaag waren er een aantal jongeren die het zwaar hadden maar juist de jongeren die er op de heenweg doorheen zaten trokken nu de rest mee.

Naarmate de tocht vordert werden jongeren meer en meer open. Eenmaal aangekomen op de bestemming, en warm bij het kampvuur, ontstonden er mooie gesprekken. De veilige omgeving heeft eraan bijgedragen dat iedereen zich kwetsbaar heeft opgesteld en vertelt over zijn of haar situatie. Verhalen zijn gedeeld en tranen hebben gerold. Door deze diepgaande gesprekken is het een nog hechtere groep geworden.Op dag vier merkte je dan ook duidelijk verschil in de groep. Er werd nog meer en beter samengewerkt en er was meer ruimte voor plezier. De jongeren hebben deze dag aan de hand van samenwerkingsspellen gewerkt aan verschillende thema’s. 

Aan het einde van dag 4 vond er een ceremonie plaats. Een aantal weken geleden tijdens de kennismakingsavond mochten alle jongeren een steen uitzoeken. De opdracht was: "Kies een steen, geef de steen een plekje thuis en bedenk waarom dit jouw steen is".  Gedurende de startweek dragen de jongeren deze steen met zich mee. Tijdens de ceremonie haalt iedereen de steen tevoorschijn. Wat betekent deze steen voor jou? Waarom heb jij deze steen? De verhalen zijn altijd uiteenlopend maar vaak representeert de steen een bepaald gevoel. Van kracht, van last of van een obstakel. Na de ceremonie maakten de jongeren een stilte tocht. Onderweg mochten zij bepalen of zij de steen bij zich hielden, en zo accepteerden wat zij bij zich dragen, of dat zij de steen weg wilde gooien en hiermee afscheid nemen van datgene waar de steen voor staat. Dit is altijd een mooi moment. De symboliek maakt het tastbaar, net als de actie.

Op dag vijf was het tijd om de successen te vieren. De jongeren hebben allemaal enorme stappen gemaakt en nemen deze nieuwe inzichten mee naar huis. Om dit te vieren hebben de jongeren een geweldige huskytocht mogen doen. Voortgetrokken door honden, op een slee over de prachtige Veluwe. Geweldig!

Het was een bijzondere en zeer geslaagde bijeenkomst.Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter