Ervaringen coaches met begeleiding op afstand.

25 maart 2020 om 21:25

Eigenlijk hadden we nu met een clubje jongeren in een natuurgebied moeten zijn. Vijf dagen lang samen op pad. Hiken, activiteiten doen of een vuurtje maken. Gezien de huidige situatie rondom het coronavirus heeft Back to Basic besloten om de bijeenkomsten in de vorm die wij gewend zijn niet door te laten gaan. 

Om toch met de groep aan de slag te gaan, hebben we met het team van coaches een alternatief programma samengesteld. Een behoorlijke uitdaging, want de groep is moeilijk te motiveren.

Het gaat om een jongerentraject en dit is de 5e bijeenkomst. Tijdens deze week kunnen jongeren iedere dag punten halen. Enerzijds door aanwezig te zijn op de afgesproken momenten. Anderzijds door de challenges uit te voeren die dagelijks worden medegedeeld.Het programma van deze week is als volgt:

8:30 uur Ochtendgymnastiek en een briefing.


Iedere dag sturen we een link waarop de jongeren en coaches kunnen inbellen in een videogesprek. Iedereen kan elkaar horen en zien. We hebben bij deze groep gemerkt dat we vooral de aandacht hebben als we het luchtig houden of zelfs een beetje gek doen. We starten met ochtendgymnastiek. Keiharde muziek en een verklede coach als sportinstructeur. We stoppen er zelf veel energie in. Dit motiveert jongeren om erbij te zijn. Na de ochtendgymnastiek is er een briefing voor die dag. 


Dag challenge:


Tijdens de briefing vertellen we wat de challenge is voor deze dag. Vandaag moeten jongeren bijvoorbeeld iemand die bij hen in huis woont interviewen over een specifiek onderwerp. Tijdens de dag afsluiting moeten ze dit aan elkaar presenteren.


Flash-challenge: 


Naast de dagelijkse challenges sturen coaches iedere dag ook flash-challenges. Een falsh-challenge is een korte opdracht die in de groepsapp wordt gezet. Vandaag hebben we bijvoorbeeld een geluidsfragment in de groepsapp verstuurd. De jongeren moeten raden wat het geluid is. Vanavond moeten de jongeren hun antwoord geven. Hebben ze het goed dan scoren ze extra punten. Andere flash-challenges waren; maak een foto van een bloem, we willen toch dat ze ook even een frisse neus halen. Of we stuurden een 4 minuten durend filmpje over uilen. Vervolgens sturen we een foto van een uil met de vraag, hoe heet deze uil? 


20:00 uur dagafsluiting:


Om 20:00 uur zien en spreken we elkaar weer in een videogesprek. We bespreken de challenges. Wie heeft er punten gescoord. Hoe is de dag verlopen. Vervolgens sluiten we af en zien we elkaar de volgende ochtend weer.


Beloning:


Aan het eind van de week tellen we alle punten. Heeft een jongere een bepaald altijd punten behaald dan krijgen ze een beloning. We sturen een pakket naar de jongere thuis waar ze met het hele gezin van kunnen genieten. Enerzijds hopen we dat het motiverend werkt, anderzijds willen we op deze manier ook het gezin betrekken bij deze week.

De tussenstand:


Het is voor ons ook even wennen. Wij hebben dit ook nog nooit gedaan. Op dit moment zijn we vooral blij dat de jongeren er zijn. De realiteit is dat niet iedereen er altijd is. Van de vijf die er zouden moeten zijn, zijn er soms vier of drie. We bellen de jongeren dan later op om te checken hoe het gaat. Motivatie is toch echt een probleem en een thema in deze groep. We verwachten bij andere groepen dat deze werkvorm bijvoorbeeld beter zal aanslaan, omdat zij buiten de bijeenkomsten ook veel contact met elkaar hebben via snapchat en whatsapp bijvoorbeeld.

In de loop van de week verwachten we wel meer de diepte in te kunnen gaan met deze groep. Dus echt specifieke challenges, gericht op specifieke doelen. Daarnaast kunnen coaches ook individueel nog met de jongeren aan de slag buiten de dag dagelijkse structuur om.

We zijn in beweging en er is contact en dat is voor nu even belangrijk!

Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter