De coach aan het woord.

25 juli 2018 om 09:59

Afgelopen maand was Klaas, coach ervaringsleren bij Back to Basic, op pad voor de eerste bijeenkomst van een jongerentraject in de Spaanse Pyreneeën. Klaas is verantwoordelijk voor het programma die op maat is samengesteld samen met de andere coaches. Hij vertelt over dag één van een jongerentraject, zijn passie voor het heelal en wat Back to Basic zo uniek maakt in vergelijking met anderen hulpverleningstrajecten.

“Zo’n eerste week staat toch in het teken van kennismaken. Ik was al in Spanje om het programma voor te bereiden toen de jongeren aankwamen. Direct zag ik dat de jongeren een bijzondere klik hadden,  op de heenreis hadden ze veel en openhartig met elkaar kunnen praten. De jongeren bleken veel overeenkomsten te hebben en dan bouw je snel een band op.

Nadat de jongeren waren geacclimatiseerd, zijn ze gestart met een pittige hike. In 4 uur tijd hebben we ruim 13 KM gelopen met ongeveer 600 hoogtemeters. Zo’n tocht is voor iedereen zwaar. We zien al snel de bekende patronen en strategieën die jongeren thuis toepassen als het zwaar wordt. Als coach prik je hier doorheen. Met clownesk gedrag of agressie bereik je de top niet. Bij Back to Basic proberen wij jongeren inzicht te geven in hun gedrag en ze te motiveren om ander gedrag te laten zien waarmee ze hun doel makkelijker of beter kunnen halen.

Tijd is geen issue bij Back to Basic.

Een zware tocht levert gedurende die dag veel weerstand op. Het mooie aan Back to Basic is dat je dan ook alle tijd hebt om daarbij stil te staan. Dat vind ik ook het grote verschil met andere hulpverleningsorganisaties. Bij Back to Basic is tijd geen issue.  Je hebt 24 uur en die gebruik je dan ook. Soms zit ik nog tot 01.00 uur s’nachts bij het kampvuur en voeren we de beste gesprekken. Zeker tijdens de introductie week is dit fijn, want je wil toch een vertrouwensband opbouwen door elkaar écht te leren kennen.

Na een zware hike wordt je vaak beloond met een fantastisch uitzicht. Onderweg hadden we al heel veel gieren gezien. We moeten de jongeren hier wel even op wijzen maar uiteindelijk sta je met z’n allen naar de lucht te staren. Wat een indrukwekkende beesten. Het was al donker toen we aankwamen op de top maar dat was helemaal niet erg. Het was kraakhelder en omdat in dit gebied weinig lichtvervuiling is hadden we een prachtige sterrenhemel. Met zo’n heldere hemel zie je in deze tijd van het jaar Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Als ik de jongeren hierop wijs denken ze dat ik gek ben. Pas als ik de app skyview erbij pak geloven ze het.

Die nacht overnachten we in een gezamenlijke bivak waar we dus met z’n allen in één tent liggen. Dit is vaak een goed teken, dat je na één dag je slaapplek deelt met anderen. Ik blijf zelf vaak nog even bij het vuur zitten, zo’n sterrenhemel zie je in Nederland echt niet, daar kan ik echt van genieten!”

Het is bij Back to Basic gebruikelijk om letterlijk de grenzen op te zoeken. Heel regelmatig maken wij dan ook gebruik van de prachtige natuur buiten de Nederlandse grenzen. Dit traject is succesvol gestart in Spanje. De groep zal nog 5 keer samenkomen. Wil jij ook graag mee met een van onze ervaringsleertrajecten of ken jij iemand die hier baat bij zou kunnen hebben? Neem dan graag contact met ons op door te bellen naar 085-0640428 of mail naar info@btobasic.nl.

De coach aan het woord.
Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter