De coach aan het woord: het belang van een goed groepsgevoel.

14 oktober 2020 om 16:18

30 september tot en met 4 oktober was coach Ruud met zes jongeren en drie collega’s in de Franse Ardennen. Het was de eerste bijeenkomst van een nieuw jongerentraject. Ruud legt uit hoe het werken met fijne collega’s het groepsgevoel beïnvloed en uiteindelijk het individuele proces bij de jongeren.

"Niet alleen de jongeren maar ook je collega’s leer je snel kennen."

Ik werk zelf eigenlijk nog niet zo lang bij Back to Basic. Vanwege de welbekende maatregelen was mijn allereerste bijeenkomst zelfs online. Bij Back to Basic werk je intensief samen. Niet alleen de jongeren maar ook je collega’s leer je snel kennen. Daarnaast vullen alle collega’s een ‘strenghtfinder’ test in. We kennen elkaars kwaliteiten en op basis hiervan verdelen we de rollen in het team.


Op 30 september vertrokken we met zes jongeren en drie collega’s naar de Franse Ardennen. In de voorbereidingen van dit traject bleek er al een werkbare ‘click’ te zijn met mijn collega’s. We dollen met elkaar maar weten ook precies wanneer we serieus moeten zijn. Deze ‘click’ werkt aanstekelijk richting de jongeren. Doordat de jongeren zagen hoe wij met elkaar omgingen benaderde ze ons ook vrij snel met humor en durfden ze zich kwetsbaar op te stellen. 

"Deze sfeer namen we mee in de bus en is gevoeld bij de ouders die ons thuis stonden op te wachten."

In het begin werd bepaalde problematiek nog één op één gedeeld. Naarmate de week vorderde werd het groepsgevoel sterker en de setting veiliger. Zo werd er ook steeds meer besproken in de groep. De ervaring is dat jongeren hier veel aan hebben. Er is sprake van herkenning en er wordt meegeleefd. We hebben de week afgesloten door met z’n allen te gaan lasergamen. De sfeer was goed en we hebben echt een goede tijd gehad samen. Deze sfeer namen we mee in de bus en is gevoeld bij de ouders die ons thuis stonden op te wachten. We hebben ook hele leuke reacties van ouders ontvangen, nadat jongeren weer een paar dagen thuis waren.

We kijken dan ook uit naar de eerste huisbezoeken. Hoe gaat het nu met ze, en welk gevoel hebben ze overgehouden aan deze eerste bijeenkomst? We kijken ook uit naar de eerstvolgende bijeenkomst op 9 november.Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter