De coach aan het woord.

9 oktober 2018 om 15:48

Het is muis stil, je bent helemaal alleen in een vreemd land met wilde dieren. Het enige dat je bij je hebt is wat eten, kleding, een slaapzak en een zeiltje. Je moet zelf vuur maken en overleven. 24-uur alleen met jezelf en je gedachten.

In dit item spreken we met Andy, procesbegeleider tijdens een jongerentraject. Voor een afsluitende bijeenkomst was hij naar Zweden afgereisd. Op een zelf gemaakt vlot zijn ze de rivier afgezakt. Hij vertelt over de insteek van zo’n afsluitende bijeenkomst, de 24-uurs solo bivak en zijn werk als drone piloot. Bekijk ook het filmpje van Zweden voor de beelden bij dit verhaal.

Sommigen noemen deze laatste bijeenkomst ook wel de examenbijeenkomst. We gaan nog één keer met z’n allen op pad en kunnen laten zien wat we geleerd hebben. Tijdens zo’n laatste bijeenkomst zie je ook dat jongeren gewend raken aan de werkwijze van Back to Basic en de outdoor lifestyle. Met slapen in de buitenlucht en koken op een vuurtje halen we de jongeren niet meer uit hun comfort zone. Dit hoeft ook niet maar soms is het goed om mensen ergens uit te halen. Tijdens de laatste bijeenkomst doen we dat door de 24-uurs bivak. Het idee is dat jongeren 24-uur helemaal alleen doorbrengen, alleen met jezelf en je gedachten. Veel volwassenen vinden dit al heel eng, sterker nog niet iedereen durft dit. Daarbij komt dat je in een vreemd land bent, echt 'in the middle of nowhere’ en je weet dat er wilde dieren leven. 1 voor 1 brengen we de jongeren weg. We zoeken samen een goede plek en daarna vertrekken we. De jongeren weten ons te vinden maar hebben geen idee waar de anderen zijn, althans dat hopen we. Rond etenstijd kijken we of ze een veilige bivak hebben gemaakt. Daarna komen we pas in de ochtend weer terug.

Gedurende het gehele traject maak ik al drone beelden. Nadat we de jongeren hadden weggebracht besloot ik ook wat beelden te maken. Vanuit de lucht zie je nog beter hoe immens groot de natuur in Zweden is.  Op een gegeven moment zag ik op de camera iemand wegrennen. Waar wij zaten waren echt niet veel mensen, dus het moest wel iemand van onze groep zijn. Ik ben er naartoe gevlogen en ja hoor, het was één van onze jongeren. Hij had een andere jongere gevonden en was daar naartoe gegaan. Toen hij de drone hoorde wilde hij snel terug naar zijn eigen plek maar hij was dus gezien. Het was totaal niet mijn bedoeling maar ergens was dit natuurlijk wel grappig. 

Later zijn we naar deze persoon toe gegaan en hebben we een goed gesprek gehad. Hij vond het moeilijk om alleen te zijn en was blij iemand te hebben gevonden. Omdat wij het heel waardevol vonden hem deze ervaring mee te geven hebben we met elkaar besloten een andere locatie te zoeken.

Jongeren zelf vinden het vaak wel gaaf, echt survivallen. Ze geven aan dat ze tijdens deze 24-uur vooral kunnen chillen, zelf bepalen wat je doet, beetje luieren enzo. Maar wij weten dat er veel wordt nagedacht, helemaal omdat we ze tijdens deze 24-uur nog een extra bezoekje brengen. Je moet je voorstellen, ze zitten daar dan alleen bij hun zelfgemaakt hut en hun zelfgemaakte kampvuur, geen lawaai, telefoon of andere afleiding en dan komen wij met post van thuis. Vader, moeder of iemand die dichtbij ze staat heeft een brief geschreven en deze krijgen ze dan. De jongeren bepalen zelf of ze deze willen delen met de coaches of niet. Soms is het een kaartje, soms zijn het a4tjes vol. Het is vaak een mooi en heel puur moment. Zo ver weg van thuis maar ook weer niet.

Uiteindelijk hebben alle jongeren de 24-uur volbracht. Na de 24-uur zijn we verder getrokken op ons vlot. Wat mij betreft een geslaagde laatste bijeenkomst van een geslaagd jongerentraject. 

Het is bij Back to Basic gebruikelijk om letterlijk de grenzen op te zoeken. Heel regelmatig maken wij dan ook gebruik van de prachtige natuur buiten de Nederlandse grenzen. Wil jij ook graag mee met een van onze ervaringsleertrajecten of ken jij iemand die hier baat bij zou kunnen hebben? Neem dan graag contact met ons op door te bellen naar 085-0640428 of mail naar info@btobasic.nl.

Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter