Bijeenkomst 1 van een jongerentraject 12-18 juni 2020

19 juni 2020 om 12:24

De huidige maatregelen rondom het coronavirus bieden mogelijkheden om weer met een groep op pad te gaan. Maandag 8 tot en met vrijdag 12 juni hebben we tijdens een eerste bijeenkomst van een jongerentraject een rondje (tegen de klok in) om het Lauwersmeer gelopen. Onze coaches vertellen hoe ze deze vijf daagse bijeenkomst hebben voorbereid en uitgevoerd. Reizen met de trein, iedereen een eigen tent, 50KM te voet, 20KM per step, bivakkeren bij de boswachter en nog veel meer….Klaas: “Omdat al onze bijeenkomsten maatwerk zijn werken we al niet met standaard draaiboeken. Maar deze bijeenkomst vroeg extra aandacht. Normaal gesproken halen we de jongeren bijvoorbeeld op met een bus. Dat kan gezien de huidige maatregelen rondom het coronavirus niet. Reizen met de trein mag wel. Maandagochtend is de bijeenkomst dan ook begonnen op een station. Na de start met ouders en jongeren zijn de coaches en jongeren in de trein gestapt. Na een lange treinreis kwam de groep aan op station Grijpskerk in Friesland. 

"Eén van de jongeren had nog nooit met de trein gereisd."

Gerbert: ”Het was inderdaad een lange reis en hier ontstaat al een proces. We hebben met z’n allen een lange periode thuis gezeten en voor velen was dit de eerste keer weer op reis. Sterker nog er was een jongere bij die nog nooit met de trein had gereisd. Er was meer dan voldoende ruimte in de trein en deze reis verliep dan ook soepel.”

Klaas: "Eenmaal aangekomen op het station heb ik de groep ontvangen. Op een veldje naast het station lagen de benodigde materialen voor die week. Het programma was zo ontworpen dat alle verplaatsingen te voet of per step plaatsvonden. We hebben de rugzak omgehangen en zijn gaan lopen naar een boerderij waar we op het erf konden overnachten.”Gerbert: “We zijn echt even Back to Basic. Er wordt veel gelopen, met een zware rugzak en de WC dragen we bij ons in de vorm van een Po. Met name dat laatste roept weerstand op. “Ik ga echt niet naar de WC op dat ding!” Deze weerstand was van korte duur. Omdat we met z’n allen in hetzelfde schuitje zitten is er al snel acceptatie. Ja, de rugzak is zwaar. Ja, we lopen veel. Maar het is nu eenmaal zo. Op dag twee gingen de eerste maskers al af en konden we echt tot de kern komen. 

Klaas: ”We hebben een rondje (tegen de klok in) om het Lauwersmeer gelopen. Een prachtig en desolaat gebied. Uiteindelijk hebben we 50KM te voet afgelegd en 20 KM per step. Van staatsbosbeheer hebben we een vergunning gekregen om een nacht in het bos te mogen bivakkeren. Een geweldige beleving voor deze groep jongeren. Op dag vier was iedereen uit de groep echt helemaal open. Dit is ook de reden dat wij het zo belangrijk vinden om de eerste bijeenkomst meerdere dagen weg te gaan. Er ontstaat een veilige sfeer en jongeren durven zich kwetsbaar op te stellen. Gerbert: “Ook coaches stellen zich kwetsbaar op. We zitten immers in hetzelfde schuitje. Ik loop ook met een zware rugzak, slaap ook in een bivak en doe mee met alle onderdelen in het programma. Hierdoor ontstaat er ook snel een vertrouwensband met de jongeren en dit is een fijne basis om de gesprekken aan te gaan. Na vijf dagen met elkaar te hebben opgetrokken leer je elkaar echt kennen. Jongeren waren geëmotioneerd, sommige wilden niet naar huis. De terugweg in de trein was dan ook heel anders dan de heenweg. Daar waar ze op de heenweg nog veelal lagen te slapen werd er op de terugweg veel gekletst en spelletjes gespeeld.

Klaas: “We hebben mooie programma’s kunnen organiseren toen we veelal thuis moesten blijven. Toch ben ik blij dat de we weer op deze manier met jongeren en ouders aan de slag kunnen. Fysiek samen zijn, met elkaar in beweging en blootgesteld aan dezelfde elementen zijn belangrijke factoren die het proces versnellen en krachtiger maken.Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter