2018 vs 2019

19 december 2018 om 10:15

Han Settels en Michiel Verzellenberg -de initiatief nemers van Back to Basic- blikken terug op het jaar 2018 en kijken vooruit naar 2019.

Michiel: Je bent geneigd om iets moois of goeds te benoemen als men vraagt naar een ‘highlight’, maar het kan natuurlijk ook iets ingrijpends of pijnlijks zijn. In beide gevallen gaat het over een waardevol moment. Een hoogtepunt voor mij is onze teamdag in Apeldoorn eind september. De teamdag ontstond min of meer noodgedwongen. Tekorten bij gemeenten, bezuinigingen en beleidsveranderingen hebben een grote impact gehad op Back to Basic. Als het moeilijk is word je teruggedrongen tot jezelf. Het komt dan aan op jouw kwaliteiten maar ook die van het team. We hebben die dag veel waardevolle ontdekkingen gedaan.

Een kernkwaliteit van Back to Basic is de kunst van het contact maken. Ondanks ons haastig bestaan en het feit dat ons team verspreid door het land woont, kunnen wij op gezette tijden bij elkaar komen en elkaar in de ogen kijken. Zonder direct in oplossingen te denken, gewoon kijken, hoe gaat het met jou? Die dag hebben we daardoor de juiste beslissingen genomen en knopen doorgehakt.

Han: Nadat we in zwaar weer hebben gezeten begint het nu weer op te klaren. We hebben een fijn team met fijne mensen en het is een ‘highlight’ om de verbondenheid te ervaren.  Bij Back to Basic werk je intensief samen met je collega’s. We doen 24-uur per dag aan alles mee, de activiteiten maar ook de diepgaande gesprekken. Als je dan met z’n allen een bijeenkomst of dag afsluit en daarna nog even blijft napraten, voel je dat het meer is dan alleen werk en dat vanuit contact en vertrouwen iedereen oprecht voor elkaar klaarstaat.

Wat ik verder als ‘highlight’ zie is dat we meer de samenwerking opzoeken. Een voorbeeld is dat we dit jaar de eerste bijeenkomst - van een vier maanden durend gezinstraject - zijn gestart met acht gezinnen in één bijeenkomst. In veel opzichten heeft dit goed uitgepakt. Ouders, jongeren en coaches vinden elkaar en leren van elkaar. Een krachtig concept met een groot rendement. Er is meer expertise om nóg beter maatwerk te leveren. Vervolgens is elk gezin verder gegaan in verschillende samenstelling van bijeenkomsten met hun eigen coach in een op maat gemaakt traject.

Een vooruitblik op 2019

Na 13 jaar intensief te hebben samengewerkt zullen Han en Michiel in 2019 gezamenlijk eigenaar zijn van Back to Basic. Michiel zal meer de externe verantwoordelijkheden op zich nemen en Han meer de interne verantwoordelijkheden. Samen bewaken ze de kwaliteit en bouwen stap voor stap aan een succesvolle toekomst.Michiel: 2019 gaat voor mij over intensiever samenwerken met Han en balanceren. Balanceren gaat dan niet over het uit evenwicht raken. Het gaat over talenten inzetten en mensen in hun kracht zetten en dáár een balans in vinden.

In 2019 gaan we de samenwerking opzoeken met meer externe partijen om zo het gedachtegoed van Back to Basic te delen en uit te wisselen. Zo werken we bijvoorbeeld al jaren samen met een  grotere Brabantse jeugdzorginstelling. Samen bedienen we jongeren en gezinnen. Het team in deze samenwerking bestaat uit coaches van Back to Basic én medewerkers van de jeugdzorginstelling. Hier gaan we meer mee doen, ook met andere partijen. Delen is vermenigvuldigen!

Han: We zijn met Back to Basic de goede weg in geslagen. Intern is er al veel gebeurt. We hebben dit jaar het ISO certificaat behaald en coaches zijn SKJ geregistreerd. In 2019 willen we deze lijn doortrekken. We spreken dan ook over Back to Basic 2.0. Een frisse wind door de organisatie. Een nieuwe website, nieuwe folders en we zullen op alle fronten meer zichtbaar zijn door het hele land.

Verder zullen we meer de talenten binnen het team in gaan zetten. Dit zal resulteren in nieuwe programma’s in het kader van ontwikkelen met elkaar en voor professionals binnen het vakgebied. Concreet zijn dit workshops, cursussen en trainingen wegzet in dagdelen, dagen of meerdaagse programma's. De kick-off hiervan zal plaatsvinden op een kom en ontdek dag medio juni 2019. Houdt dus onze nieuwsbrief in de gaten.

Er zijn nog geen reacties.
Laat een reactie achter