Jongerentraject: stap voor stap werken aan jouw toekomst!
Het jongerentraject is gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden en het bevorderen van gedragsverandering.
Jongeren tussen de 14 en 21 jaar ervaren veel veranderingen. In deze periode word je nog zelfstandiger. Wat eerst misschien je ouders deden zul je nu grotendeels zelf moeten doen. Werken of naar school gaan, de was doen, koken, geldzaken regelen, verantwoordelijke keuzes maken. Kortom; je leid je eigen leven met je eigen toekomst.
Maar wat als dat niet volgens plan gaat? Er is bijvoorbeeld veel ruzie thuis tussen jou en je ouders. Op school loopt het niet goed, misschien dreigt er zelfs wel een uithuisplaatsing of een schorsing. Op deze momenten kan een jongerentraject van Back to Basic helpen!
Wat is een jongerentraject?
Het jongerentraject bij Back to Basic is een hulpverleningstraject gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden en het bevorderen van gedragsveranderingen. In een periode van +/- 6 maanden zijn er verschillende bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten gaan we aan de slag met uitdagende en sportieve activiteiten. De bijeenkomsten gebruiken we om jouw talenten en kwaliteiten te ontdekken. Tussen de bijeenkomsten door is er thuisbegeleiding. De thuisbegeleiding helpt je hetgeen wat je leert tijdens bijeenkomsten ook in de thuissituatie toe te passen. Tot slot worden er workshops georganiseerd voor ouders/verzorgers. Met deze mix van bijeenkomsten voor jongeren, workshops voor ouders en thuisbegeleiding, heeft Back to Basic een unieke en effectieve formule van hulp.
Werkwijze Back to Basic
Back to Basic kenmerkt zich door minder te praten en meer te doen. Tijdens de bijeenkomsten ga je meerdere dagen met coaches op pad. Op deze momenten is er alle tijd en ruimte om jezelf te zijn en jezelf te ontwikkelen. Je zult merken dat de coaches je waarderen om wie je bent en samen met jou kijken naar hetgeen wat jij nodig hebt.Binnen het jongerentraject hanteren wij de volgende methodieken;
Ervaringsleren: leren door te doen.
Systeemgericht werken: omdat problemen nooit op zichzelf staan maar in een context, werken we met het systeem in plaats van het individu.
Geweldloos communiceren: deze wijze van communiceren is gericht op verbinding.
Wil je meer over onze werkwijze en methodieken lezen kijk dan hier.
Voor wie is het jongerentraject?
Jongeren (14 t/m 21 jaar) die gebaat zijn bij een -minder praten en meer doen- aanpak. Wij zijn vooral gespecialiseerd om jongeren weer te activeren, het contact met ouders en of verzorgers te verbeteren, jongeren weer naar school of werk te begeleiden, uithuisplaatsing te voorkomen en het terugdringen van crimineel gedrag. Er is ruime ervaring binnen o.a. het autismespectrumstoornis, aandachtstekortstoornis, problemen op agressie- en emotieregulatie, depressie, burn-out klachten en (v)echtscheidingsproblematiek. Contra indicaties zijn: zwaar psychiatrische problematiek, ernstige verslaving, verstandelijke- en/of lichamelijke beperking.Netwerk van de jongeren
Het jongerentraject doorloop je niet alleen. Back to Basic kijkt naar het netwerk van de jongere en betrekt de mensen die een belangrijke rol spelen. We kunnen je bijvoorbeeld helpen om het contact met je ouders te verbeteren, om door te gaan met school of bij het vinden van de juiste opleiding of werk. Daarnaast doorloop je het traject met andere jongeren die je steun kunnen bieden en waarmee je ervaringen kunt delen.Wat bereik je tijdens een jongerentraject?
Bij Back to Basic gaan we actief op zoek naar je talenten en kwaliteiten. Onze jongerentrajecten zijn maatwerk en wordt samengesteld op basis van de hulpvraag. Algemene doelen die wij samen met jou kunnen stellen zijn:- Vaardigheden aanleren rondom de thema's; respect, discipline, luisteren, samenwerken, gezondheid en hygiëne & toekomstbeeld.
- Je hebt minder ruzie en beter contact met je ouders, broers, zussen.
- Je hebt weer plezier en rust thuis, op school en bij je vrienden.
- Je kunt thuis blijven wonen.
- Je blijft op school of gaat terug naar school.
- Je (zelf)vertrouwen en/of zelfbeeld is groter.
- We helpen je om te werken naar een goede daginvulling. We helpen je ook met de zoektocht naar of het vasthouden van school en/of werk.
- We ontdekken samen waar je talent zit, dat is waar het om draait bij Back to Basic! We focussen op wat er goed gaat! Waar ben je goed in? Deze talenten gaan we inzetten, zowel thuis als in je school- of werkomgeving.
- We gaan aan de slag om mogelijke agressieproblemen onder controle krijgen.
Ervaringen van deelnemers
Je bent niet de eerste die deelneemt aan een programma van Back to Basic. Wil jij weten hoe andere jongeren onze werkwijze hebben ervaren. Lees hun ervaringen door op deze link te klikken.Ik wil mij aanmelden, hoe werkt dit?
Heb jij nu hulp nodig en spreekt onze werkwijze jou aan? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar info@btobasic.nl of bel 085 - 06 40 428.Onze programma’s kosten geld en worden over het algemeen betaald door gemeenten. Om te weten of dit geld voor jou beschikbaar is zul je in contact moeten komen met een doorverwijzer van de gemeente, of een huisarts. Uiteraard kan Back to Basic je hierbij helpen.
Op het moment dat je met Back to Basic contact hebt gehad komt een coach bij jou op bezoek om kennis te maken. De coach zal uitleggen wat je kunt verwachten, hoe het programma eruit ziet en zijn we benieuwd waarom je aan het programma van Back to Basic mee zou willen doen. Tijdens de kennismaking kun je natuurlijk ook al jouw vragen stellen.
Op het moment dat jij het ziet zitten om met Back to Basic aan de slag te gaan zullen we de financiering rond maken. Vervolgens ontmoet je jouw coach die de thuisbegeleiding zal doen.
Vooraf aan de eerste bijeenkomst is er een informatie avond. Tijdens deze avond ontmoet je de andere jongeren en hun ouders uit jouw groep. Die avond vertellen we nog meer over ons programma en krijg je een kleding pakket.
En dan is het zover. Je bent klaar voor de eerste bijeenkomst! Je ontmoet jouw groep op een afgesproken locatie. Daar stap je in de bus met coaches van Back to Basic. De eerste bijeenkomst duurt een week. Een week lang ben je 24 uur per dag met deze groep aan het werk. We zijn vooral buiten in de natuur op plekken waar weinig mensen zijn. Je bent aangewezen op jezelf en daardoor leer je jezelf echt kennen!