Jongeren traject

De jongeren trajecten van Back to Basic

Back to basic werkt veelvuldig met jongeren die extra ondersteuning kunnen gebruiken. In onze trajecten werken groepen jongeren met leeftijdsgenoten samen. Maar ook hun ouders worden nadrukkelijk betrokken. Hierdoor komt het resultaat van deze trajecten optimaal tot zijn recht. 

 • Jong volwassenen van 14 t/m 25 jaar - werken aan een betere toekomst met een goede daginvulling, staat in dit traject centraal. Dit door accent te leggen op de ontwikkeling van zelfstandigheid en zelfvertrouwen.

Jong volwassenen van 14 t/m 25 jaar

Tussen de 14 en 25 jaar zijn er veel veranderingen. Je zit op de middelbare school, gaat studeren of werken. In deze periode word je dus nog zelfstandiger. Wat eerst misschien je ouders deden zul je nu grotendeels zelf moeten gaan doen. Houden aan de regels thuis, huiswerk maken, de was doen, koken, geldzaken regelen etc. Kortom: je leidt je eigen leven met je eigen toekomst. Maar wat als dat niet volgens plan gaat? 

Er is bijvoorbeeld veel ruzie thuis tussen jou en je ouders. Op school loopt het niet goed met de communicatie naar docenten. Misschien dreigt er zelfs wel een uithuis-plaatsing of een schorsing.
Dan kan het jongerentraject helpen!

Klik hier voor een filmpje over de jongerentrajecten;
jongerentraject

We helpen je met het verbeteren en versterken van het contact en de communicatie met je ouders, broers, zussen en docenten.
Vaardigheden aanleren, contact en communicatie met anderen verbeteren en vesterken, mogelijke agressieproblemen onder contole krijgen en werken aan wat je nodig hebt.
We helpen je om te werken naar een goede dag-invulling. We helpen je ook met de zoektocht naar of het vast houden van school en/of werk. Ontdekken waar je talent zit, waar je goed in bent en dat inzetten thuis en in je school- of werkomgeving. Dat is waar het om draait in onze trajecten!
Back to basic biedt daarom trajecten waarin we actief op zoek gaan naar je talenten en kwaliteiten. Tijdens deze 'zoektocht' gebruiken we het netwerk van back to basic om samen met jou indien nodig passend onderwijs, een leer/werkplek of een baan te vinden.

Het traject is een combinatie van bijeenkomsten buitenshuis en thuisbegeleiding. In een periode van 6 maanden zijn er 5 bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten door is er thuisbegeleiding. De bijeenkomsten gebruiken we om je talenten en kwaliteiten te ontdekken en in te zetten. Bij de thuisbegeleiding werken we aan het toepassen van je vaardigheden en het verbeteren van het contact met je ouders. Daarnaast helpen we je om door te gaan met school of bij het vinden van de juiste opleiding of de juiste baan.

Met deze mix van bijeenkomsten voor jongeren, workshops voor ouders en thuisbegeleiding, heeft back to basic een unieke en effectieve formule van hulp. 

Wat

Gedurende meerdere bijeenkomsten, krijgen jongeren de kans om back-to-basicvaardigheden aan te leren en daarmee future proof te worden.

In het prikkelende en aansprekende programma staan de volgende thema's centraal:   

 • Respect
 • Discipline
 • Luisteren
 • Samenwerken
 • Hygiëne/gezondheid
 • Toekomstbeeld

Resultaten

De resultaten die back to basic boekt met het jongerenprogramma zijn:

 • 98% van de deelnemers maakt het volledige traject af
 • 80% van de deelnemers voorkomt uithuisplaatsing wanneer dit het geval was (dit is ver boven landelijk gemiddelde)
 • 95% van de deelnemers blijft op school of gaat weer terug naar school
 • Deelnemers en ouders van deelnemers geven Back to Basic een 8 als eindcijfer.

Hoe

Door grensverleggende sport- en outdooractiviteiten wordt hard gewerkt om de doelen te bereiken, dit ver weg van al je dagelijkse bezigheden. Je wordt bij ons niet afgerekend op wat je zegt maar op wat je laat zien.

Thuisbegeleiding

Tussen de bijeenkomsten door komen de coaches van back to basic bij jou thuis om dat wat je hebt geleerd bij back to basic, thuis, op school en in je vrije tijd, toe te passen.

Doel

 • Je hebt minder ruzie en beter contact met je ouders, broers, zussen.
 • Je hebt weer plezier en rust thuis, op school en bij je vrienden.
 • Je kunt thuis blijven wonen.
 • Je blijft op school of gaat terug naar school.
 • Je (zelf)vertrouwen is groter.

Wanneer je het volledige programma hebt afgerond ontvang je een certificaat. Hiermee ben je voor ons 'future proof' bevonden. Je kunt daarna aangesteld worden als assistent-coach voor de nieuwe groepen. Uiteraard krijg je weer nieuwe ervaringen en draag je je kennis over aan nieuwe deelnemers. Ook hier ontvang je een nieuw certificaat voor je rol en bijdrage als assistent-coach.


Back to basic biedt daarom trajecten waarin we actief op zoek gaan naar je talenten en kwaliteiten. Tijdens deze zoektocht gebruiken we het netwerk van back to basic om samen met jou passend onderwijs, een leer/werkplek of een baan te vinden.

Het traject is een combinatie van ervarend leren en thuisbegeleiding. In een periode van 6 maanden zijn er 5 bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten door is er thuisbegeleiding. De bijeenkomsten gebruiken we om je talenten en kwaliteiten te ontdekken en in te zetten. Bij de thuisbegeleiding werken we aan het contact herstellen en verbeteren met je ouders, broers, zussen. Ook helpen we je bij het vinden van de juiste opleiding of een passende en juiste baan.

 • Ik wil dat er beter naar me geluisterd wordt.
 • Ik wil een goede toekomst.
 • Ik wil eindelijk eens afmaken waar ik aan begin.
 • Ik wil een betere conditie en gezondheid.
 • Ik wil beter om kunnen gaan met mensen, dieren en goederen.
 • Ik wil beter leren samenwerken.
Meld je dan aan bij back to basic!
info@btobasic.nl of bel met 06-44149264Kinderen van 6 tot en met 14 jaar

Spelenderwijs aan je zelfvertrouwen werken. Dat is de kern van de programma's voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar.

Back to basic heeft diverse programma's waarin jonge kinderen hun zelfvertrouwen kunnen uit bouwen.

Lekker buiten spelen, sport en spel brengen onbewust een proces op gang. Ik kan het! is de reactie die de kinderen na een programma vaker zullen zeggen.
Het programma is samen met leeftijdsgenootjes waardoor een optimaal resultaat zal ontstaan.

Bij de invulling van deze programma's kun je denken aan verschillende teamsporten. Ook meer uitdagend werk zoals een mini-survivalbaan, boogschieten, boom klimmen, op en rond het water of een tokkelbaan bestaat tot de mogelijkheden. Maar lekker spelen in het bos, hutten bouwen en slapen in een tent kan ook. Dit altijd onder professionele begeleiding en toezicht.

Samen met jullie bekijken we welke activiteiten passen en hoe intensief het moet zijn. We houden het uiteindelijke doel steeds goed voor ogen. Veel gaat over beter leren communiceren en vergroten van het zelfvertrouwen.

Werkwijze

Back to basic werkt met een unieke mix van programma's buiten huis met thuisbegeleiding.
Tussen de bijeenkomsten door begeleiden de coaches de jongeren en hun ouders in de thuissituatie, op school en in de vrije tijd. Datgene wat geleerd is bij Back to basic, wordt in de praktijk gebracht. Geen lange gesprekken maar door mee te doen in de leefwereld van de jongeren in combinatie met hun ouders wordt het beste resultaat behaald.

Bij een aantal programma's vragen we de jongeren twee "aanbevelers" te benoemen voor ondersteuning tijdens het project. Aanbevelers kunnen zijn: ouders, een leraar, oudere broer of zus, een ander familielid, een goede vriend, een trainer, een goede buurvrouw of buurman. Belangrijk is dat de jongeren zelf opzoek gaan naar de aanbevelers. Zij zullen met behulp van ons, jou ondersteunen tijdens je deelname aan back to basic. We vragen de aanbevelers en de jongere aan te geven waarom de jongere mee zou moeten doen met het project. "Wat wil je leren en welke steun heb je van ons nodig?"  

- Klik op één van de programma's voor meer informatie -

Individueel programma

Ook is het mogelijk om deel te nemen aan individuele trajecten. Soms is de achtergrond van een deelnemer zo gecompliceerd dat een idividueel traject uitkomst kan bieden.

Lees meer

Educatieve vakantie

Een weeken, een week of een paar dagen een echte stoere vakantie. Samen met leeftijdsgenootjes klimmen, vlotten maken, een bosspel of een tokkelbaan. En dan 's avonds verhalen vertellen bij het kampvuur en overnachten in een tent. 

Lees meer

Programma

Gedurende een periode van 6 maanden zijn er de volgende activiteiten:

 • 6 bijeenkomsten (26 dagen in totaal)
 • 3 workshops
 • thuisbegeleiding

Lees meer